Van winterpret naar voorjaarskriebels

“Zullen we ze gewoon eens aantrekken?”, vraagt zijn tante aan Jurre. Hij twijfelt niet en stemt direct toe. Niet veel later staan we samen op het ijs. Voor het eerst staat onze vierjarige op schaatsen en dat had ik nooit gedacht. In de eerste plaats niet omdat de winters natuurlijk steeds warmer zijn en de kans op winterweer ook afneemt. Daarnaast is Jurre van het type ‘kat uit de boom kijken’, dus dat hij zich zo snel op glad ijs zou begeven was een verrassing. Vanavond bracht ik ons drietal voor het eerst op bed terwijl het buiten nog licht was en moest ik weer even terugdenken aan alle winterpret van afgelopen weken.

Iglo
Want wat waren we enthousiast toen de eerste paar sneeuwvlokjes naar beneden vielen! Het was nog maar een minilaagje, maar toch: het was echte sneeuw. We – Sybren, Jurre en ik – maakten zelfs de eerste sneeuwballen en een klein sneeuwpopje. “Heit! No is it echt winter he?!” reageerde Jurre dolenthousiast. Op dat moment konden we nog niet bedenken dat er een paar weken later nog een veel groter pak sneeuw uit de hemel kwam. Het werd een echte winter, we bouwden een iglo in de tuin, konden drie kinderen op de slee kwijt en gingen met het hele gezin het ijs op.

Schaatsen
Even terug naar dat eerste moment voor Jurre op schaatsen. Op zijn dubbele glijders ging hij eerst heel voorzichtig vooruit, terwijl hij mij stevig vasthield. Sybren probeerde het later ook even, maar voor hem was het al snel duidelijk. Dit was niks voor hem. En waar hij het koud had en herhaaldelijk ‘ik wol nei thús’, riep kreeg Jurre juist de smaak te pakken. Na een aantal ijsdagen ging hij samen met neefje Jens op het ijs helemaal los. Een prachtig gezicht, terwijl wij zelf ook streken op het ijs konden zetten.

Kriebels
En inmiddels zijn we weer een heel aantal weken verder en hangt het voorjaar in de lucht. Het ijs is al lang en breed verdwenen en de temperaturen lopen weer op. Tot genoegen van Sybren, die inmiddels weer met veel meer plezier naar buiten gaat. In de weekenden maakten we de afgelopen tijd regelmatig uitstapjes naar bijvoorbeeld De Alde Feanen, Lauwersoog en Aldstjerk. Het was zelfs al even zo mooi dat we ook buiten konden picknicken. Van winterpret naar voorjaarskriebels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.