Twee dagen langs elf fonteinen met zijn vijven

Toen in 2018 in tien Friese steden de 11Fountains werden geplaatst zagen we het regelmatig voorbijkomen. De fontein in Dokkum ontbrak toen nog, maar op dat moment werd al wel het idee geboren om ooit eens langs alle fonteinen te gaan. Afgelopen week was het zover en gingen we – met onze wagen volgeladen – als toerist door de provinsje Fryslân. Een hele belevenis!

Kruisjes zetten
Onze ambities voor de eerste dag zijn redelijk hoog. We willen graag meer dan de helft van de fonteinen gezien hebben, zodat we op onze tweede dag de tijd hebben om ’s ochtends op bed te ontbijten. Nadat we onze broodjes hebben gesmeerd en de auto goed ingepakt is, rijden we naar onze eerste bestemming Workum. We kunnen dichtbij de fontein parkeren en hebben de leeuwen zo gevonden. Jurre kan zijn eerste kruisje zetten, want hij heeft een papier met alle elf fonteinen erop mee achter in de auto.  Zo wordt het tegelijk een soort speurtocht.

In en uit
Het inladen van drie kinderen is even een klusje, maar naar mate onze fonteinentocht vordert worden we er steeds handiger in. Na Workum volgt Hindeloopen. Een prachtig stadje waar we eerst een koffiepauze met oranjekoek inlassen op een terras. De eerste keer dat we met zijn vijven op een terras zitten! De fontein met groot hertengewei is een mooi klimtoestel voor de jongens! Stavoren is de volgende stop. Deze reusachtige vis maakt ook diepe indruk op de jongens en is ook nog eens een echte fontein, met ijskoud water. Deze past ook nog eens erg mooi in de omgeving. Tijd om de stad verder te bekijken hebben we niet, want we zijn ‘pas’ op de helft. De broodjes eten we in de auto, terwijl we ondertussen concluderen dat we in de gemeente Súdwest-Fryslân tot nu toe nog geen enkele keer voor het parkeren hoeven te betalen.

‘In de sloot’
Vervolgens is het de beurt aan de kleinste van de Elf Steden. Deze fontein staat op een minder mooie locatie. De gestapelde emmers waar twee mensen bovenop staan (en die volgens Jurre vooral hun best moeten doen om er niet af te vallen), is neergezet bij een supermarkt. Van alle fonteinen is dit niet alleen de minst sfeervolle locatie, ook de fontein eindigt wat ons betreft onderaan. Hij is al wat viezig, geeft maar een miezerig straaltje water en voor de jongens is er ook niet echt iets te beleven. De stad is overigens wel prachtig. We nuttigen er nog twee glazen limonade en twee ice tea, met uitzicht op ‘de sloot’ volgens Jurre (de grachten). Tot onze verrassing zijn de glazen limonade hier gratis, dus geven we de serveerster maar wat een dikkere fooi.

Slapen in IJlst
Het ritje naar IJlst is nét wat te lang voor Sybren, die de oogjes dicht doet. De bloemenfontein krijgt een plekje in onze top 4 (in willekeurige volgorde: Dokkum, Franeker, IJlst en Stavoren). Veel kleur, een echte fontein en genoeg te spelen in de buurt, ook al komt dat ook door de boomstammen bij de houtzaagmolen in de buurt. We sluiten de eerste dag af in Sneek, waar de trappen bij de fontein leuk zijn voor de jongens. De fontein zelf vinden we wat klein en het is jammer dat deze in het water staat, waardoor je er niet bij kunt komen. Tot zover dag één, na een nacht slaap en een ontbijt van de echte bakker vervolgen we de tour.

Trappen en lopen
De vleermuis in Bolsward staat op een mooie plek bij de afgebrande kerk. Dat er met een trapje bovenop de vleermuis geklommen kan worden is natuurlijk weer een uitnodiging voor de jongens. En het is een mooi uitgevoerde fontein! Dat is ook zo bij de walvis in Harlingen. Een flink eind lopen en voor de jongens is het even schrikken dat er zo af en toe met veel kabaal water uit de vis komt. Dat er enorme schepen de haven binnenvaren is overigens nét zo’n trekpleister en minstens zo leuk als de vis.

Verrassing
Franeker is de grote verrassing van de speurtocht. Voor ons en voor de beide jongens. De fontein staat in een prachtige omgeving en is niet alleen de gouden bol zoals we die hadden verwacht. De nevel die van de fontein komt geeft een verrassend en verfrissend effect en er is rondom veel water waar mee gespeeld kan worden. Een pareltje! Daarna parkeren we in Leeuwarden achter het station op de P+R en daar krijgen de treinen eerst de aandacht. Deze fontein is ons al bekend en van dichtbij is er niet heel veel spektakel.

Daarna volgt ‘onze eigen’ IJsfontein en die is dan wel weer erg leuk ten opzichte van eerdere fonteinen. Er komt dan wel geen water uit, maar er is wel ijs dat je kunt aanraken. En we hebben het geluk dat er een draaimolen en reuzenrad zijn op de Markt in Dokkum. We sluiten twee dagen fonteinen af op het pannenkoekenschip in Dokkum en kijken terug op een geslaagd uitje. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.