Thuisonderwijs tijdens lockdown

We zijn al vier weken bezig. Nog één te gaan? Of zullen het er meer worden? Net als zoveel ouders hebben we er de afgelopen maand weer een extra rol bij gekregen: die van juf/meester.

Een klein beetje mogen we proeven van het onderwijsvak. Een heel klein beetje, want één of een paar kinderen thuis is natuurlijk heel anders dan een hele klas vol. En wat we mogen doen is al kant en klaar en hoeven we niet zelf meer te bedenken. Veel respect voor alle leerkrachten die ook tijdens deze tweede lockdown weer de omslag naar onderwijs op afstand hebben moeten maken. Voor ons is het de eerste keer dat Jurre thuisonderwijs volgt en als 4-jarige kleuter is dit natuurlijk nog een heel ander verhaal dan de schoolkinderen in groep 3 en hoger.

Hoe ziet zo’n schooldag er bij ons uit? ‘s Ochtends hebben we geen wekker nodig. Onze jongens en Marte worden standaard tussen half 7 en 7 uur wakker. Soms wat eerder, een enkele keer ietsje later. Na het ontbijt beginnen we met de kring. Dat is ook Sybren zo gewend bij de peuter. Stoeltjes en krukjes worden door de beide jongens klaargezet en verschillende knuffels worden als klasgenoten bestempeld. Het is een mooi moment om de dag te beginnen. We praten even en lezen boekjes. Daarna lekker spelen en vervolgens gaan we aan tafel met de schoolwerkjes bezig. Fruit eten we, soms zelfs uit de schoolbakjes en dan is het ook hoog tijd om een frisse neus te halen.

We komen de dagen zo goed door. Wat wel een uitdaging is: naast onze kleuter hebben we natuurlijk ook een peuter en baby in huis. Die elk ook aandacht opeisen (en terecht). Sybren wil met veel dingen meedoen en maakt hierdoor ook grote sprongen in zijn ontwikkeling. Maar hij heeft logischerwijs een minder grote spanningsboog. En Marte heeft haar eigen ritme en wil als ze wakker is het liefst maar één ding: twee vingers van mem vastpakken en de hele kamer door lopen!

Met ook nog eens pake en beppes die in totaal twee dagen oppassen, mogen wij echt niet klagen. Daar zijn we erg dankbaar voor. We kunnen zo ook ons werk nog behoorlijk doen. Dat is voor vele ouders anders: de kinderen 24/7 thuis, thuisonderwijs en dan soms tegelijk ook nog thuiswerken. Zeker niet makkelijk. Tegen al die ouders wil ik zeggen: Respect en hou vol!

We weten niet hoe lang we nog in deze lockdown zitten. Naast de scholen is er nog veel meer dicht: winkels, horeca, leuke uitjes zoals een kinderboerderij, dierentuin of pretpark en zelfs als gezin op visite zit er even niet in. We proberen er desondanks wat van te maken. We genieten van qualitytime met de kinderen, zien zo nu en dan in de avonduren online onze vrienden en familie en doen elke dag wat gelukkig nog wel mag: lekker naar buiten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.