Peuterpraat (2)

Waarom?

“Waarom onweert het? “Waarom hebben de wolken geen bed?” “Waarom komt het water uit de muur?” We zitten er alweer een maand of vijf in: de waaromfase. Tientallen vragen kunnen er op een dag voorbijkomen. Soms liggen de antwoorden voor de hand. Iets regelmatiger vraag ik mezelf af: hoe ga ik dit simpel uitleggen? De waaromvraag pareren met “Daarom!” of “Weet ik niet” helpt niet. Daar neemt onze peuter geen genoegen mee.

Is het nieuwsgierigheid? Zou niet gek zijn met twee ouders die beide nieuwsgierig als karaktereigenschap hebben. Het stellen van deze waaromvragen is in ieder geval een belangrijke stap in de ontwikkeling van het kind, lees ik online. Door deze vragen te stellen, leren kinderen verbanden te leggen. Het is inderdaad nieuwsgierigheid: het kind wil de wereld beter begrijpen. Niet alle peuters maken deze waaromfase door. Ook kunnen peuters waaromvragen stellen om aandacht te krijgen. Ze luisteren dan niet echt naar het antwoord.

Dat laatste heb ik Jurre nog niet vaak op kunnen betrappen. Hij lijkt echt te willen weten waarom bepaalde dingen zo zijn. Een paar maanden geleden had ik nog niet kunnen denken dat ik mijn kind al op deze leeftijd uit zou leggen hoe PostNL werkt of waar de waterleidingen vandaan komen: “en waarom komt het water dan uit de grond?” Het vergt soms enige creativiteit om tot een simpel maar tevredenstellend antwoord te komen.

Soms word ik er gek van. Vooral wanneer hij doorvraagt of ik het antwoord niet meer weet. Toch kan ik er ook heel erg van genieten. Het is mooi om te zien hoe hij de wereld bekijkt en ontdekt. Hoe hij de wereld als peuter probeert te begrijpen. Hoe hij observeert, over dingen nadenkt en er vervolgens een vraag over stelt. Hoe hij het antwoord in zich opneemt om er op een later moment weer op terug te komen. Mijn antwoord “Waarom denk je zelf?” zorgt zo nu en dan ook voor mooie gesprekken. En dat vind ik het mooie aan deze fase. Echte gesprekken gevuld met peuterlogica en kinderlijk enthousiasme. We hebben al vele waaromvragen gehad. Laat er nog maar vele komen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.