Boodschappen doen

De een vindt het heerlijk en maakt er een uitje van, de ander ziet het vooral als noodzakelijk kwaad. Zoals wel vaker, zit ik ergens in het midden van die twee als het om boodschappen doen gaat. Het is nou niet persé mijn hobby, maar zo heel erg is het nou ook weer niet. Het is in de loop van de jaren in ieder geval wel erg veranderd! Toegenomen vooral. Er zit ook nogal verschil in het boodschappen doen voor alleen jezelf, of voor een gezin van vijf…

Eilandwinkel
Een van de eerste keren dat ik zelf écht ging boodschappen, zal op Schiermonnikoog geweest zijn. Tijdens mijn bijbaantje in de Schiermonnikoger Vishandel verbleef is ook de hele week op het eiland. En nou zou ik best al die dagen vis (en patat) kunnen eten, maar iets zei me dat het ook verstandig zou zijn om boodschappen te doen. Een halfvol mandje afrekenen bij Spar Schut, doosje er om en binnen enkele tellen weer ‘thuis’. Even een paar dingen in de koelkast, de rest bleef in het doosje staan en klaar. Dat is in de afgelopen jaren wel veranderd.

Met de jongens
In de loop van de jaren is het aantal keren dat we boodschappen doen geleidelijk afgenomen, terwijl de hoeveelheid boodschappen die we deden alleen maar toenam. En natuurlijk de manier waarop de boodschappen doen. We gingen ineens een winkelkar gebruiken, helemaal toen  de jongens wat groter werden en in de kar konden zitten. Wat vonden ze het prachtig om de zachte boodschappen in de kar te smijten. Soms zelfs zo hard dat ze wat kapot gooiden. Of met de maxi-cosy bovenop de kar en een peuter ernaast. Een hele organisatie, maar het ging!

Pick-up
Tot enkele maanden geleden deden we het nog meer anders. We inventariseerden we waar we wel en niet onze tijd aan wilden besteden. Boodschappen was niet onze hobby en paste niet altijd in ons schema. Albert Heijn Dokkum had de mogelijkheid om vooraf de boodschappen te bestellen en af te halen bij het pick-up point. Dat kwam goed uit, want daar kwam ik destijds op dinsdagmorgen toch bijna langs. Ik bracht de beide jongens in de fietskar bij pake en beppe en in de lege fietskar pasten mooi twee kratten met boodschappen. We bestelden ze op zondagavond en konden ze ’s ochtends vroeg mooi meenemen en opruimen.

Ouderwets en alleen
Die manier van boodschappen doen is inmiddels ook alweer verleden tijd. Door corona kon het online bestellen tijdelijk niet en daarna alleen nog in een later tijdvak. Ook wilden we beide wel wat zwangerschapskilo’s kwijt en zijn daardoor weer wat meer gezond en verser gaan eten. Sinds enige tijd doe ik dus weer ‘ouderwets’ boodschappen. Auto inladen, mondkapje mee, boodschappenlijst in de zak en racen. Voordat de kinderen op bed liggen is het namelijk zo maar zeven uur en een uur later is de supermarkt dicht. En dan begint het ritueel. Eerst de boodschappen allemaal in de kar, dan allemaal op de band, daarna allemaal in de kratten en vervolgens in de auto. Uit de auto, in de keuken, boodschappen opruimen en dan realiseren dat je elk product voor de vierde keer beet hebt! Volgende week doen we het gewoon weer…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.